Indlæg

Stress er godt – eller er det?

Jeg hører ofte udtrykket “jeg er stresset” eller “er du stresset?” Det er vigtigt at skelne mellem det at have travlt (=være stresset) og så at det, der stresser mig ikke forsvinder…..

Jeg hører ofte stress omtalt som en folkesygdom, men hvad der kan overses er at stress som udgangspunkt er en helt naturlig og hensigtsmæssig reaktion (alarmtilstand), der oprindeligt er forbundet med vores muligheder for at overleve. Stress er altså i den kortvarige version IKKE er en sygdom.

Stress-reaktionen har til formål at sætte os i stand til at håndtere og tilpasse os de belastninger og udfordringer vi stilles over for i dagligdagen. Dette kan fx være i situationer hvor der sker noget uventet eller når vi skal yde noget ekstra, som overstiger vores normale kapacitet. Reaktionen er sund, fordi den giver øget dig energi til at takle opgaver under pres.

MEN
Langvarig stress opstår når de begivenheder, der stresser os ikke forsvinder, men fortsætter med at gøre livet svært i uger, måneder og år. Kroppen vil være i konstant alarmberedskab, hvor niveauet af hormonerne adrenalin og kortisol er højt. Det kan fx være, hvis jeg har dårlige relationer til kollegerne, chefen, eller konstant lever med, at tiden ikke slår til.

Når kroppen ikke får lov at slappe af bliver det farligt. Hvis kroppen i længere tid er i konstant beredskab, slider det på krop og sjæl.
Din krop er fantastisk og vil sende dig signaler. Signaler, som du skal reagere på!
For mig (og mange andre) var det manglende reaktion på kroppens advarselssignaler, der udløste min sygdom.

Langvarig stress påvirker evnen til at huske og immunforsvaret svækkes. Længerevarende eller gentagne stressperioder kan med tiden være årsag til andre fysiske og psykiske sygdomme. Derfor er det vigtigt, at du lytter til din krops signaler og hvad dine symptomer fortæller dig.

Kom til mit foredag d. 29. januar og hør mere – se mere her:
http://birthebech.dk.linux261.unoeuro-server.com/foredrag/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *